A Miskolci Egyetem is adományozott a tűzvész pusztította Selmecbányának

Megosztás

A selmecbányai tűzvészben károsodott egykori Selmeci Akadémia épületeinek helyreállítására két hónapon át gyűjtött adományokat a soproni és a miskolci egyetem. Sikerült nagyjából 22 millió eurónyi összeget szerezni és adományozni a kezdeményezés eredményeképp.

Tűz pusztított Selmecbánya történelmi belvárosában 2023. március 18-án. Az UNESCO világörökségi listáján 1993 óta szereplő területet érintő tűzvészben jelentős károkat szenvedtek azok az épületek is – a Fritz-ház, a Hellenbach-ház és a Bányászati Múzeum, a 15. században épült Berggerichte (Bányabíróság) épülete -, amelyek az 1735-ben alapított Selmeci Akadémia kultúrtörténeti örökségéhez tartoztak.

Az egykori Selmeci Akadémia utódintézményei, a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem a tűzvészben károsodott tudománytörténeti emlékek helyreállítására közös adománygyűjtésbe kezdett március 24-én azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak az európai bányászati és kohászati kultúra megteremtésében megkerülhetetlen jelentőségű szellemi értékek helyreállításához. „Ha Selmec hív, mi ott leszünk!” – üzenték az intézmények. 

A tűzvésszel kapcsolatban Selmecbánya polgármestere elmondta: akkor érte csapás a várost, amikor világörökségi elismerésük 30. évfordulójára készültek. A városközpontban hét épület rongálódott meg, köztük három az egykori akadémia épületegyütteséhez tartozott. A város feltett szándéka, hogy épített örökségüket – legkésőbb 2026 júniusáig – eredeti állapotukba állítsák vissza. (Forrás: uni-miskolc.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek